Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ventilatie

Vraag gesteld door G. van Omme op 26 januari 2021

Onlangs raakte ik en mijn vrouw bijna bewusteloos, na 3 kwartier rijden op een snelweg, en kon nog net op tijd een raam openen, waardoor ik weer snel bijkwam. Ik was bang voor een koolmonoxide vergiftiging, omdat het zo plotseling kwam, zonder voorafgaande benauwdheid of hoofdpijn. De garage heeft de auto goed nagekeken en de luchtkwaliteit gemeten en kwam tot de conclusie dat de oorzaak het continue gebruik van de circulatiestand was, waardoor de zuurstof opraakte en er meer CO2 in de cabine kwam.
Nu vergeet ik vaak de circulatiestand uit te zetten (ook op lange ritten en ook bij gebruik van de airco) en heb dit nog nooit eerder bij de hand gehad.
Mijn vraag is of het constante gebruik van de luchtcirculatiestand inderdaad tot zo'n levensgevaarlijke situatie kan leiden?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er ontstond een gevaarlijke situatie voor u en uw inzittende in de auto. Gelukkig niet door koolmonoxide, maar door een gebrek aan zuurstof in het interieur. Uit onderzoek door de garage bleek dat de recirculatiestand van de kachel/ventilatie continu ingeschakeld stond. 

Deze functie sluit de aanvoer van lucht van buitenaf af en laat deze in de auto circuleren. Er komt geen buitenlucht in het interieur en dat is prettig als buitenlucht plaatselijk sterk vervuild is.  

Maar eenmaal ingeschakeld kan je vergeten hem uit te schakelen. In sommige auto's gaat dat na bepaalde tijd automatisch, maar niet in elke. Dat is een nadeel van deze functie: foutbediening. De recirculatiestand is ook het eerste waar je aan moet denken als je ramen steeds beslaan en beslagen blijven.

Een auto moet altijd goed geventileerd worden. De recirculatiestand moet op 'fresh' staan en mag alleen op recirculeren als het nodig is. De ventilator moet niet uit staan. In verschillende instructieboekjes wordt wel gewaarschuwd voor beslagen ramen bij te lang gebruiken van de recirculatie. Een enkele fabrikant waarschuwt wel voor ‘muffe lucht’ en de kans op zeer droge lucht als de recirculatiestand ingeschakeld staat in combinatie met airconditioning.