Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlijnen niet goed gegaan

Vraag gesteld door op 28 januari 2021

Hallo, nadat ik mn auto uitgelijnd had, Seat Ibiza 1.4 uit 2001, bij Kwik Fit, in Amsterdam. Merkte ik later op dat er op mijn factuur,  een hele andere type Seat stond. (Seat 1.0)
Hierop heb ik Kwik Fit gebeld en de vraag voorgelegd; wat de reden kon zijn geweest en hoe het kon gebeuren. En of mijn auto wel goed uitgelijnd was.
De meneer vertelde dat zijn collega een andere kenteken had ingevoerd en dat het wellicht niet uitmaakte en ik gewoon door kon rijden, alleen kon ik dat even niet plaatsen, omdat het voor mijn gevoel, in de uitlijn robot, niet de juiste richtlijn had gezorgd en daardoor niet juist werd uitgelijnd. Ik heb mijn zorgen ook naar de meneer benoemd.
Toen opperde hij mij ook een tweede keer uitlijnen en dan op de juiste kenteken.
Hier ben ik voor gegaan.

Maar nadat mijn auto voor de tweede keer uitgelijnd was, en ik nadien de auto gebruikte, merkte ik op dat bij een korte bocht naar links of naar rechts, en bij het wegrijden van een parkeervak, een ratelende geluid komt van onder de auto, t.B.v. de banden dus te horen is.
Vervolgens was ik terug gegaan naar de Kwik Fit, en de meneer reed vervolgens heen en weer op hun terrein en zei nadien dat hij niets hoorde.
Ik was toen weggegaan en in de veronderstelling dat dit geluid vanzelf weg zou gaan, omdat het metaal - bouten bij het uitlijnen, waren los en vast gedraaid, etc etc.
Maar nu is het geluid nog steeds aanwezig en voel ik me eerlijk gezegd niet veilig wanneer ik rijd, omdat ik denk dat er onderdelen niet goed vast zitten.
Ik vind het erg vervelend, ook om te benoemen dat ik op die dag bij het team Kwikfit Kromwijkdreef,
werd geholpen door een naar mijn idee een jonge man met minimaal ervaring, en nadat ik met mijn klacht kwam, mijn vraag, me niet echt serieus namen.
Dus graag wil ik vragen, wat kan het ratelend geluid zijn.
Dat voorheen niet te horen was, maar na het uitlijnen (2e keer) te horen was?
En hoe kan dit opgelost worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Nadat uw auto voor de tweede maal voor uitlijnen bij het genoemde bedrijf is geweest hoort u sinds de laatste keer een ratelend geluid. 

Zoals u het omschrijft doet mij dat denken aan een bijgeluid afkomstig van de homokineet. Dit onderdeel is een deel van de aandrijfas en kan bij een bepaalde slijtage hoorbaar worden, met name in een bocht.

Dit nokkend of klokkend geluid kan je niet zomaar in verband brengen met de uitlijnwerkzaamheden. Van de homokineet blijft men feitelijk af bij dat soort werkzaamheden. Maar mogelijk is de auto wel met de wielen van de grond geweest, dus feitelijk uit z'n veren, en kan de homokineet in een bepaalde stand terecht gekomen zijn waardoor deze zich nu laat horen. Dat is dan min of meer een vervelend bijverschijnsel dat spontaan is ontstaan, maar wel kán ontstaan wanneer de betreffende homokineet in een bepaalde staat van slijtage inmiddels is. Dus het hoorbaar worden van de homokinteet had er binnen een bepaalde termijn toch al ingezeten. En gezien de leeftijd van inmiddels 20 jaar kijk ik van een versleten homokineet niet op.

Dat houdt wel in dat u terug moet naar het betreffend KwikFit filiaal. Mijn diagnose is op grote afstand en kan er ook volstrekt iets anders aan de hand zijn dat misschien ook onveilig zou kunnen zijn. Dat is een bijgeluid van een homokineet niet per se maar op termijn is vervangen wel onvermijdelijk. Nader onderzoek is toch echt noodzakelijk om de daadwerkelijk oorzaak te kunnen aanwijzen.