Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillingen

Vraag gesteld door op 31 januari 2021

Mazda cx5 van 2020 bridgestone banden auto heeft last van trillingen

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Mazda CX-5 uit 2020 trilt. Het is dan zaak om de oorzaak op te sporen en te verhelpen. Er zijn verschillende oorzaken waarvan ik de meest voorkomende zal noemen. De auto zit nog in de fabrieksgarantie.

Onbalans in de band/velgcombinatie of in iets dat met dezelfde snelheid meedraait, is een bekende veroorzaker van trillingen. Bij onbalans is de trilling meestal pas voelbaar vanaf 110 km/h. Trillingen kunnen naast onbalans in een band/velgcombinatie ook ontstaan door kromme velgen, onronde banden (eivormig, hoogteslag) of andere afwijkingen in de banden. Deze trillingen zijn bij meer verschillende snelheden voelbaar. De banden en velgen kunnen snel gecontroleerd worden door de auto op de brug te zetten zodat ze vrij kunnen draaien. Een hoogteslag in de band of een kromme velg is dan meteen zichtbaar.

Als een trilling in de auto meteen verdwijnt zodra u gas loslaat, dan gaat de aandacht uit naar de homokineten van de aandrijfassen. Dat zijn de 'gewrichten' aan de uiteinden van de aandrijfassen. Een kapotte homokineet komt wel vaker voor, maar vaker bij hogere kilometerstanden.

Op afstand kan ik niet zeggen wat in uw specifieke geval de trilling veroorzaakt. Ik adviseer dan ook een monteur diagnose te laten stellen. Eén ding zou ik mbt Mazda nog willen toevoegen. Sommige eigenaren van Mazda’s die voorzien zijn van cilinderuitschakeling melden ook dat de auto trilt https://www.anwb.nl/experts/auto/122/trilling-in-nieuwe-auto als de cilinderuitschakeling in werking gaat.