Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur Suzuki Swift

Vraag gesteld door J. Menick op 28 januari 2021

Ik heb vorige week een Suzuki Swift 1.3 handgeschakeld uit 2008 gekocht (met Bovag garantie) Bij het insturen van een bocht gaat het stuur daarna niet automatisch naar de middenstand toe. Ook bij recht doorrijden en ik maak een kleine ruk naar rechts of links blijft het stuur in die stand staan (rechts of links).

ik heb de Anwb site met vragen bekeken en hier staan m.b.t. dit probleem meerdere verschillende antwoorden. Bij één antwoord wordt aangegeven dat dit niet hoort en bij een ander antwoord wordt aangegeven dat het kan en dat je bij het aankoop van zo'n auto voor jezelf moet bepalen of dit een reden is om zo'n auto niet te kopen.

Nu heb ik Bovag garantie. Mijn concrete vraag is, is dit normaal bij zo'n auto en kan ik aan de verkoper vragen dit onder Bovag garantie te laten maken (hij heeft er al naar gekeken en heeft er 2 nieuwe banden opgezet, want eigenlijk niet veel heeft geholpen. Hij gaf wel aan dat het mogelijk een hele dure reparatie zou worden). Daarnaast ook de vraag of dit probleem ook kwaad kan en of dit problemen kan opleveren bij een APK keuring.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het stuurwiel van uw onlangs gebruikt gekochte Suzuki Swift uit 2008 komt niet automatisch terug naar de middenstand.

Dat verschijnsel is ons niet helemaal vreemd. Er zijn meerdere auto's, meestal met elektronische bekrachtiging, die dit verschijnsel als een natuurlijke eigenschap bezitten. Dus rond de middenstand krijg je het idee dat het stuur als het ware zodanig zwaar gaat dat deze moeiteloos in die stand blijft staan met de handen van het stuur. Bij de Swift van deze generatie, maar ook bij de aanverwante Suzuki Splash, komt dat inderdaad ook wel voor, maar is toch geen producteigenschap. Het hoort er feitelijk niet in en wijs ik u op deze specialist die ook specifiek voor de Swift stuurhuisreparatie aanbiedt. Want daar moet het dan wel in gezocht worden.

Ik begrijp dat de verkoper niet staat te springen dit uit eigen portemonnee te bekostigen. Maar een dergelijk gebrek valt onder de noemer van Bovag garantie. Een feit is wel dat menig berijder het niet opvalt en een ander het juist mateloos irriteert. Bij APK is dit echter geen punt maar is het aan u of u er toch werk van zou willen maken. Want van nature heeft deze auto dit niet.