Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startproblemen EGR-klep?

Vraag gesteld door R. Eshuis op 27 januari 2021

Ik moet soms meer dan 10 keer starten. De motor pakt even, pruttelt wat en slaat af. Tot hij op toeren komt. Dan is alles ok. Wel veel stank. De dealer denkt aan de egr klep maar weet het niet zéker.  Vervanging gaat wel heel duur worden. En zonder garantie.
Denkt u ook aan de egr klep. Kan ik hem laten uitschakelen/wegschrijven?
VWgolf variant 2010. 65 lfx 4

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat uw VW Golf 77kW diesel slecht aanslaat en uiteindelijk het wel aarzelend wil doen met veel stank. De dealer vermoed de EGR klep.

De EGR klep zorgt voor het terugvoeren van uitlaatgassen bij lagere toerentallen om uiteindelijk uit de uitlaat een schonere uitstoot te verkrijgen. Helaas kan deze klep inwendig vervuilen met de daarbij behorende klachten en storingen. Dan moet je denken aan o.a. slecht aanslaan, onregelmatig lopen, hoog brandstofverbruik en zwarte rook met bijbehorende stank. Soms gaat dat ook gepaard met een storingslampje. Ik kan uiteraard op afstand de diagnose van de garage niet bevestigen noch ontkennen maar de symptomen wijzen wel in de richting van de EGR klep. 

Vervangen is inderdaad vaak een kostbare ingreep van bij benadering 800-1000 euro. Daarom zien we steeds vaker dat deze klep wordt afgesloten en in de software van de auto wordt ingegrepen om geen storingsmeldingen te krijgen. Er zijn bedrijven die dit actief aanbieden maar je weet niet wat de elektronische gevolgen zijn. En formeel voldoet de auto niet meer aan de emissie eisen waar de typegoedkeuring op gebaseerd is. Eigenlijk zou je het zelfs een milieu delict kunnen noemen waar je zelfs een hoge boete voor zou kunnen ontvangen. Om die reden valt een dergelijke ingreep af te raden.