Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startproblemen

Vraag gesteld door op 31 januari 2021

Mazda CX5 istop loopt het snel leeg omdat weinig km worden verreden, is een starthulp een oplossing? En kan die ook gebruikt worden voor camper 150pk 2300? Nu moet ik telkens garage bellen en dat kost ook geld.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De accu van uw auto raakt leeg omdat er weinig met de auto wordt gereden. Een starthulp in de vorm van een zogenaamde booster of jumpstarter is een oplossing om de motor weer aan het starten te krijgen. Eentje met genoeg capaciteit kunt u dan ook gebruiken voor de camper. Ik zie een booster wel als een handige noodoplossing; de accu zal er niet beter van worden en kan in deze omstandigheden beter worden onderhouden door een druppellader. Dat kan echter alleen als u daar de praktische gelegenheid voor heeft in de zin van parkeerruimte met elektriciteit in de buurt.

 

Reacties

J. Stuur

Auteur - 15 januari 2024

Geachte heer.
Het istop lampje knippert. Kleur oranje. We rijden voornamelijk korte ritten en af en toe een lange rit.
Ik vermoed dat de spanning van de accu te laag is. Dit heb ik al eens eerder ondervonden en heb toen een lang(ere) rit gereden. Hij deed het daarna weer.
Met het istop lampje brandt ook het oranje driehoeklampje met uitroepteken. Deze blijft branden. Wat te doen??? Bij voorbaat mijn dank.
Mvgr,
J. Stuur.

Pieter

ANWB Expert - 16 januari 2024

Wanneer het i-stop lampje knippert bij uw Mazda is het automatische start-stop systeem niet beschikbaar. U kunt de auto dan alleen zelf aan en uit zetten, de motor zal niet zelfstandig uitschakelen bij het stoplicht of bij een brug die open staat bijvoorbeeld.
De reden hiervan kan zijn dat u altijd korte afstanden rijdt waardoor de accu niet optimaal opgeladen wordt. Natuurlijk kan er ook een fout in het systeem zijn opgeslagen waardoor deze uitgeschakeld is. Dit kan alleen de garage uitlezen en eventueel verhelpen.
Het advies is nu eerst om een lagere afstand te gaan rijden, is de storing nog steeds aanwezig, bezoekt u dan de dealer voor een diagnose.