Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door J. van Velzen op 23 januari 2021

Sinds een jaar rijd ik in een Alfa Romeo 166 uit 2004 met 170.000 km op de teller. Met de Twinspark 2.0 motor en 150 pk. Inmiddels zijn de eerste buitengewoon plezierige 9500 kilometer achter de rug. Maar het olieverbruik blijft me bezig houden. Volgens het boekje is 0.4 liter per 1000 acceptabel. Na een flushbeurt zit ik nu van ruim 1 liter per 1000 op 1 per 1500 km. Ik kan natuurlijk gewoon blijven bijvullen, wat ik ook doe. Maar is er volgens de expert nog een alternatieve aanpak? ps. de  aanbevolen oliesoort is 10w60. Die gebruik ik dan ook. Nu van Shell, straks van Castrol. Los daarvan rijdt de auto geweldig:)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Alfa Romeo 166 uit 2004 heeft u inmiddels de nodige plezierige kilometers op geleverd. Echter het olieverbruik baart u enigszins zorgen.

Mocht dat na de flushbeurt uiteindelijk niet méér gaan worden én blijft dat 1 liter op 1000 km, dan is dat alleszins acceptabel. Ik begrijp dat u al 10w60 toepast als oliesoort terwijl daar formeel 10w40 voor staat aangegeven. De daadwerkelijke oplossing zou u moet zoeken in zuigers, zuigerveren en klepseals. Maar dat is voor een Alfa van deze leeftijd misschien een veel te gortige ingreep. En bovendien is het huidige verbruik zoals gezegd alleszins acceptabel en bijna karakteristiek voor deze auto.

Misschien moet de conclusie zijn dat het rijplezier dit olieverbruik ondergeschikt maakt en u het voor lief moet nemen. Alternatieve ingrepen zoals het toevoegen van bepaalde oliedopes of additieven raad ik af. De inwendige motorreinigingsbeurt heeft best een positief effect gehad en verwacht ik niet dat andere kunstgrepen effect zullen hebben. Het verbruik is wat het is, maar met héél veel rijplezier als tegenprestatie.