Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet eens beoordeling defect autodealer

Vraag gesteld door op 28 januari 2021

Ik contact jullie om te snappen welke weg ik moet bewandelen om het defect/ mankement aan mijn auto onder garantie gerepareerd te krijgen. Het betreft een vw golf 1.0 TSI 85PK uit 2018. Nu 12,5K km op de teller

Ik heb 4 jaar garantie op de auto (loopt dus begin 2022 af).
De druklager had het in mei 2020 bij 11K km begeven (gaf een raar geluid bij intrappen van de koppeling)  en die is toen netjes onder garantie door de dealer vervangen.

Nu maakt de auto na die vervanging een ratelend / tikkend geluid in zijn vrij, als ik dan gas geef zingt het harder mee (oftewel geluid ratelt harder naarmate meer toeren). Als ik dan de koppeling weer intrap is de ratel meteen weg.
De dealer die de druklager heeft vervangen zegt dat het heel normaal is en dat alle zelfde golfjes dit hebben en vind het niet nodig om het onder garantie te repareren.
Ik had dit geluid niet voordat ze de druklager hadden vervangen.

De service medewerker aan de balie (waar je je auto ‘inlevert’ als klant) lijkt het eens te zijn met mij maar wordt overruled door de werkplaatschef.
Ik ben in principe wel afhankelijk van specifiek deze dealer want koppeling valt officieel niet onder de garantie (want slijtage onderdeel) maar heb nu natuurlijk garantie bij hen op de door hen uitgevoerde reparatie.

Ik heb er twee filmpjes van gemaakt die ik graag met jullie deel zodat jullie het defect kunnen horen en zien.
Wat moet ik doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft nog een lopende fabrieksgarantie op uw VW Golf en na een defect druklager hoort u nu een niet eerder gesignaleerd bijgeluid.

Feitelijk heeft u nog altijd garantie, ook wanneer het een niet gebruikelijk bijgeluid betreft dat zou kunnen duiden op een gebrek. Los van of dit wel of niet naar aanleiding is van de druklager vervanging. Het is nu een kwestie van eerst erkend krijgen dat dit er niet in hoort. Dat blijkt dus lastig te zijn.

De meest simpele manier is uitproberen bij een overeenkomstige Golf. Wanneer de werkplaats chef beweert dat al deze Golfjes dat hebben moet hij dat ook gemakkelijk kunnen aantonen, door dat geluid op te roepen bij een overeenkomstig type. Er staat ongetwijfeld een identieke occasion en biedt een gezamenlijke 'proef op de som' dan al snel helderheid. Mocht u nog altijd in een 'welles nietes' blijven steken, zou u kunnen voorstellen een onafhankelijke expert in te schakelen voor nader onderzoek. U kunt dan afspreken dat de kosten op basis van ongelijkheid zijn.

Zie aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop.