Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorolie voor Ford Ka 2009

Vraag gesteld door op 23 januari 2021

Onlangs heb ik een occasion Ford Ka aangeschaft uit 2009, de verkoper adviseerde mij hierbij elke +/- 1500km het oliepijl te controleren en indien nodig, bij te vullen.

Ik weet niet wat voor een olie er in de auto zit of heeft gezeten. Wat voor motorolie moet ik gebruiken voor deze auto? Daarnaast adviseerde de verkoper mij ook eventueel koelvloeistof bij te vullen, bij mijn vorige auto werd dit altijd gedaan door de garage, is dit echt nodig om zelf de doen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over vloeistoffen in uw Ford Ka van 2009. Ik ga uit van het model dat in 2008 op de markt kwam, dus met de 1.2 motor. Het wordt bij iedere auto aangeraden om regelmatig zelf olie te peilen. De voorgeschreven olie is 5W-30 of 5W-40 die voldoet aan de OEM specificatie WSS‑M2C917‑A.

Het koelsysteem is een gesloten systeem waar geen koelvloeistof uit hoort te verdwijnen. Als het peil te laag is moet er natuurlijk worden bijgevuld (Ford geeft op Arteco Havoline XLC) maar zal de garage de oorzaak van de lekkage of het koelvloeistofverbruik ook moeten onderzoeken.