Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorblok gescheurd na eerder uitgevoerde reparaties

Vraag gesteld door D. Riemens op 25 januari 2021

Bij mijn auto werd een kapotte koppakking geconstateerd. Na nog behoorlijk wat dure reparaties, werd uiteindelijk een gescheurd motorblok geconstateerd. De eerdere reparaties waren dus achteraf helemaal niet nodig.
Had de garage dit meteen al moeten zien ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na het vervangen van de koppakking en andere reparaties blijkt er achteraf een scheur in het motorblok te zitten. U vraagt of de garage dat meteen had moeten zien.

De vervolgvraag is dan wel of men het ook had kúnnen zien. Je kunt dat niet altijd zomaar waarnemen. En verder speelt ook een rol of het voor de garage ook aannemelijk was geweest verder te kijken dan alleen de koppakking. Wanneer deze er nadrukkelijk gehavend en defect uitzag, is een óók nog gescheurd motorblok niet iets waar dan nog je aandacht naar uitgaat.

Maar na demontage moet zowel de cilinderkop als het kale blok op de pasvlakken goed gereinigd worden vóór montage. De vraag is dan ook met terugwerkende kracht of het scheurtje toen ook had moeten opvallen. Het probleem is dus feitelijk of nalatigheid de garage aantoonbaar verweten kan worden. Op basis van het bovenstaande valt dat best lastig hard te maken, tenzij de betreffende scheur wel zó duidelijk zichtbaar was, dat het wel gedurende de werkzaamheden had moeten opvallen. Dat mag u dan best als verwijtbaar beschouwen voor een professioneel bedrijf.