Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG en benzine

Vraag gesteld door G.P. Roos op 24 januari 2021

Ik rij (standaard) op LPG. Daardoor wordt de benzinevoorraad in de auto ouder. Kan dit kwaad? Hoe vaak zou ik opnieuw benzine moeten tanken? 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto rijdt op LPG, daardoor is de 'doorstroomsnelheid' van de benzine in de tank erg laag. U wilt weten of dit kwaad kan.

Brandstofmaatschappijen melden niets over de houdbaarheid van benzine. Bij LPG auto's is ons advies wel minimaal een kwart tank benzine aan boord te hebben. Dat is ook beter voor de benzinepomp die ook bij het rijden op LPG in bedrijf blijft om de pomp inwendig te koelen. 

Verder zorgt een grotere benzine voorraad voor minder kans op verschraling en verontreiniging. Aanvullend toch ook het advies bijvoorbeeld ééns per maand over een wat langer traject op benzine te rijden, om met name de injectoren wat meer in bedrijf te houden dan soms enkele minuten na de koudstart.

Wat brandstofkeuze betreft zou een premium brandstof zoals V-Power of Excellium de voorkeur moeten hebben op basis van maximaal 5 procent (E5) ethanol. E10 benzine die sinds 2019 aan de pomp verkrijgbaar is, zou ik in dit geval willen afraden. De brandstof veroudert sneller dan E5. Dus de duurdere kwaliteit premium brandstof is de beste keus. 

Overigens houdt de watersport een houdbaarheid aan van maximaal 6 maanden voor benzine aan boord. Dat lijkt me geen onredelijk uitgangspunt.