Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop 2e hands auto ongedaan maken

Vraag gesteld door op 24 januari 2021

Afgelopen vrijdag heb ik mijn auto ingeruild voor een 2e hands nieuwere auto. Maar er blijkt van alles stuk te gaan. Er is wel 3 maanden garantie, maar kan ik de koop terug draaien?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Afgelopen vrijdag heeft u een nieuwe tweedehands auto gekocht en sindsdien gaat er van alles stuk. U heeft wel een garantie van 3 maanden afgesproken. Uw vraag is of u de koop kunt terugdraaien.

Als er gebreken zijn aan de pas gekochte auto, heeft u de volgende mogelijkheden.

Garantie
Garantie is een toezegging van de verkoper dat de auto bepaalde eigenschappen heeft. Als er een gebrek ontstaat dan kunt u terug naar de verkoper en een beroep doen op de garantie. De verkoper moet dan in principe kosteloos herstellen.
Omdat u 3 maanden garantie heeft afgesproken, mag u dus van de verkoper verwachten dat het gebrek wordt hersteld. Hierbij i is het wel belangrijk om te kijken waaruit de garantie bestaat.

Non-conformiteit en 'wettelijke garantie'
Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto, welke geschikt is voor normaal gebruik. Kunt u aantonen dat de auto niet de eigenschappen heeft die u mocht verwachten dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging eisen. Dit wordt het 'conformiteitsvereiste' genoemd. Welke eigenschappen u mag verwachten hangt onder andere af van de leeftijd, de prijs, het bouwjaar en de kilometerstand van de auto.

Ontbinding van de koopovereenkomst
Ontbinding van de koopovereenkomst betekent dat de verkoper u de koopprijs terugbetaalt en dat u de auto teruggeeft. Ontbinding kan alleen onder bepaalde voorwaarden, zoals:
-reparatie of vervanging is niet mogelijk 
-de verkoper wil de auto niet repareren of vervangen
-reparatie of vervanging kan niet binnen een redelijke termijn plaatsvinden
-herhaalde reparatie blijkt niet afdoende
-het gebrek is zo ernstig dat het normaal gebruik van de auto in de weg staat.
Dat laatste betekent dat ontbinding bij geringe gebreken niet mogelijk is.

Conclusie
De koop terugdraaien is niet uw eerste recht. Allereerst moet u de verkoper in de gelegenheid stellen om de gebreken te verhelpen onder garantie.

Lees meer over klachten na aankoop en over het daarbij behorende stappenplan op onze website.