Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof verlies en olie gebruik

Vraag gesteld door W. Scholts op 22 januari 2021

Betreft Ciroen C4, km 57309, bj 10.01.2013 voorjaar 2020 koelvloeistof verloren,motor oververhit. gerapareerd door dealer. geen opm.
Heden geconstateer dat er koelvloeistof verlies en olieverbruik is, 1 liter olie op 6000 km.
Wat kan de oorzaak zijn, graag advies en/of oplossing.
Geen lekkage druppels gevonden op de grond.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

In het voorjaar van 2020 is de motor van uw Citroen C4 gerepareerd na oververhitting. Er was sprake van koelvloeistof verlies. Inmiddels constateert u een olieverbruik van 1 liter op 6.000 km en koelwater verlies.

Wat het olieverbruik betreft is dat niet verontrustend. Ik weet niet welk motortype er onder de kap ligt maar dit verbruik is niet zodanig dat je kunt spreken van buitensporig hoog en om die reden een gebrek. Verlies aan koelvloeistof is uiteraard wel verontrustend en vraagt nader onderzoek om vast te stellen wat de oorzaak is. Wanneer er géén sprake is van uitwendige lekkage zou het een inwendige oorzaak kunnen hebben. Dan denk ik aan de cilinderkop of koppakking en zou de motor dus koelvloeistof kunnen verbruiken. Misschien dat er dan ook een link is met het olieverbruik, hoewel dat op zich nog redelijk binnen de perken is.

Maar wat de oorzaak is kan ik op afstand helaas niet voor u vaststellen. Daarvoor moet u echt terug naar de destijds betreffende garage wanneer u binnen het jaar na reparatie met name een verlies aan koelwater constateert. De garage zal mogelijk het koelsysteem onder druk zetten of proberen te achterhalen of er sprake is van inwendig koelwater verlies. Maar wat er werkelijk aan de hand is, daarvoor is garage bezoek toch echt noodzakelijk.