Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Km vergoeding

Vraag gesteld door J. Struijs op 20 januari 2021

Ga als vrijwilliger maaltijden bezorgen met de auto nu is dat een nieuwe auto, wat is een redelijke prijs ben ongeveer tussen de 3 en 4 uur bezig.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U gaat vrijwillig maaltijden bezorgen met uw eigen auto en vraagt wat een redelijke vergoeding is. Uw belang is niet commercieel maar maatschappelijk. Dat is in deze tijd erg welkom. Het is inderdaad redelijk als in ieder geval de gemaakte onkosten worden vergoed. Over de uren kan ik niks zeggen (het is tenslotte vrijwilligerswerk) maar uw auto rijdt niet gratis. Ik veronderstel dat het de bedoeling is dat de werkelijk gemaakte onkosten in rekening worden gebracht. Dat zijn in ieder geval de brandstofkosten, de variabele afschrijving (het deel van de waardevermindering dat ontstaat door het oplopen van de kilometerstand), de bandenslijtage en het onderhoud. 

Het merk en type auto ontbreekt in uw vraag, maar ik kan u verwijzen naar onze applicatie Autokosten op anwb.nl. Daar kunt u een berekening maken van de totale kosten uitgedrukt per kilometer. Omdat u de auto al heeft tellen we in deze situatie de vaste kosten (motorrijtuigenbelasting, vaste afschrijving (door het ouder worden van de auto) en idem de vaste afschrijving niet mee. Deze kosten zou u ook hebben als u dit initiatief niet zou uitvoeren. Wel loopt u door de ritten een groter risico op schade aan de auto dan wanneer de auto voor deur staat. Het is daarom ook redelijk om de verzekeringspremie mee te nemen. 

De meeste organisaties en bedrijven zitten op een vergoeding van zo'n 30 cent per kilometer, een gemiddelde ongeacht de auto waarin iemand rijdt. Misschien komt u na berekening lager of hoger uit. Dat lijkt me uiteraard te bespreken. Het moet u geen geld kosten, uitgangspunt is kostendekkend.