Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Historische afschrijving i.v.m. kosten bepaling per km

Vraag gesteld door op 31 januari 2021

Mijn 3-TVK-93 komt het best overeen met BMW x1 281 180 kw 4 wd xdrive high executive autom. van mei 2014 nieuw. Voor de inkomstenbelasting aftrek ziektekosten over 2020 heb ik de km prijs nodig. Volgens de belastingdienst te berekenen met o.a de afschrijving in 2020. Hoeveel is die? Formule?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Voor de aangifte inkomstenbelasting heeft u de kilometerprijs nodig van uw auto. U vraagt naar de formule voor berekening van de afschrijving. Onze applicatie Autokosten op anwb.nl is daar een handig hulpmiddel bij. 

Na invullen van het kenteken en het selecteren van de juiste uitvoering kunt u informatie over aanschafprijs, aanschafdatum en de gebruiksduur invullen. Het programma maakt een schatting van de restwaarde op het voorgenomen moment van inruil. Daarmee hebben we meteen de formule voor de afschrijving te pakken. Dat is de aanschafprijs minus de restwaarde. Delen door het aantal gereden kilometers in de gebruiksduur maakt de afschrijving per kilometer. Deze kostenpost is in de uiteindelijke kilometerprijs opgenomen en onder het overzicht gespecificeerd onder 'basiswaarden'. 
De uitkomst kunt u vanuit het programma als PDF downloaden, printen of naar een e-mailadres sturen.