Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik andermans auto. Hoe zit dat met de verzekering?

Vraag gesteld door W. Lutkenhaus op 27 januari 2021

Wij hebben vrienden in duitsland die in het bezit zijn van een kleine camper (mercedes vito).
Wij mogen gebruik maken van deze camper.
kan ik daar zonder problemen mee naar England?
Hoe zit het met de verzekering?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kunt van Duitse vrienden een Duits gekentekende camper lenen waar u mee naar Engeland wilt. 

Het Duitse kenteken is feitelijk alléén een probleem wanneer u met de camper in Nederland zou willen rijden. In Nederland mag u alleen rijden met auto's op Nederlands kenteken. U kunt wel Vrijstelling bij kort gebruik in Nederland digitaal aanvragen. Maar buiten de NL landsgrenzen is het Duitse kenteken per definitie geen probleem.

Als u op reis gaat met de camper van iemand anders is het zaak om goede afspraken te maken over enkele zaken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er er schade ontstaat, of er is een reparatie nodig. Ook kunnen er na uw vakantie boetes op de mat vallen van de eigenaar. Het is verstandig hier vooraf afspraken over te maken. Als gebruiker bent u verplicht zorgvuldig met het geleende om te gaan en het geleende in dezelfde staat terug te brengen als waarin u het onder uw hoede kreeg.

Voor wat betreft de verzekering is het aan te raden om na te gaan of de verzekering dekking geeft als u de bestuurder bent. Wellicht moet de Duitse eigenaar de verzekering op de hoogte stellen van het feit dat u de camper voor een bepaalde tijd zult besturen. En wellicht is het slim de Duitse eigenaar een schriftelijke verklaring te laten opstellen waarin hij te kennen geeft het voertuig aan u uitgeleend te hebben.