Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garagenota

Vraag gesteld door op 1 februari 2021

Op mijn dashboard had ik een foutmelding ABS-storing. Het eveneens oplichtende uitroepteken op dit scherm, deed me uiteraard naar de garage gaan. Na onderzoek bleek het ABS-meganisme een revisie te moeten ondergaan door een externe partij (totale kosten ca 700). Nadat dit was verricht, bleek ook de remstang vast te zitten en dat daardoor ook de remschijven waren versleten. (bijkomende kosten nog eens Euro 400).

Kan het zijn dat de vastzittende remstang en versleten remschijven de ABS-alarmering op het dashboard hebben veroorzaakt en dat daarmee wellicht de revisering van het ABS-systeem zelf onnodig is/zou zijn geweest?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U had recent een ABS storingssignalering en na een prijzig herstel bleek er ook sprake te zijn van een vastzittende remtang met bijbehorende versleten remschijven. U vraagt zich af of de storing onterecht richting het ABS systeem heeft gewezen en dat die reparatie met terugwerkende kracht onnodig is geweest.

Ik begrijp uw vraagtekens. Maar deze defecten kunnen toch weldegelijk los van elkaar staan. Bij een vastzittende remklauw is er meer sprake van een mechanisch defect, zonder dat daar een elektronische melding over wordt afgegeven. Ik weet geen merk en type auto maar het zou wel kunnen dat de remblokken zijn voorzien van slijtindicatoren en dat er daardoor wél een elektronisch signaal wordt afgegeven. Maar dat is in de regel geen ABS storingsmelding. Dat zou u in de handleiding van uw auto kunnen terugvinden óf er een lampje is voor versleten remblokken en welke dat dan is.

Het grootste probleem is wellicht ook dat het ABS onderdeel niet meer beschikbaar is voor nader onderzoek óf deze daadwerkelijk wel stuk was. Uw twijfel is niet per definitie onlogisch maar valt wellicht niet meer te onderzoeken of te bewijzen. En dan overheerst wat mij betreft toch wel het voordeel van de twijfel, en kunnen beide defecten weldegelijk tegelijk zich hebben gemanifesteerd.