Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eisen ten aanzien van de ruitensproeiervloeistof voor APK

Vraag gesteld door G. Verhoeven op 27 januari 2021

Mijn garage zet 2,32 euro op de rekening voor ruitensproeier vloeistof. Tegen mij wordt dan gezegd dat waarschijnlijk de temperatuur waartegen beveiligd moet worden volgens de APK niet wordt gehaald en dat daarom het reservoir gedeeltelijk is leeggemaakt en opnieuw bijgevuld met juiste vloeistof. Is dit juiste informatie? Is er een verplichting via de APK? Ik heb gezocht in het online handboek van de RDW en heb daar niets kunnen vinden over de vloeistof.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij een uitgevoerde APK wordt het genoemde bedrag in rekening gebracht voor voldoende vorstbeveiliging van de ruitensproeiervloeistof. Dat zou een APK eis moeten zijn. 

U heeft zelf al ontdekt dat bij de APK alleen de werking van de sproeierinstallatie wordt gecheckt. Of deze enige vorstbeveiliging heeft is niet aan de orde en mag het ook gewoon leidingwater zijn. Wel van onze kant een duidelijk advies een tegen vorst beveiligde sproeiervloeistof toe te passen, om de werking te kunnen garanderen wanneer je deze in de winter nodig hebt. Maar de verklaring in relatie met de APK klopt feitelijk niet.