Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting

Vraag gesteld door E. ten Cate op 22 januari 2021

Ik heb een Mercedes ML350 van jan 2006 met bijna 170000km, Is er iets bekend omtrent deze distributieketting. Ik las een bericht dat er een terugroepactie geweest is maar daar kan ik niets over terugvinden. Ik denk niet dat die ketting ooit vervangen is. Moet ik hem laten controleren? Moet hij bij een bepaald km aantal vervangen worden?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het bekend is of er voor de genoemde Mercedes ML een terugroepactie geweest is m.b.t. de distributieketting.

In het terugroepregister van de RDW staat daar niets over. Dat lijkt me ook niet logisch omdat recalls eigenlijk alleen gericht zijn op onveilige en emissie gerelateerde defecten en gevaren. Een distributieketting die het vroegtijdig begeeft is in die zin dus geen onderwerp om in het terugroepregister tegen te komen.

Er is wel sprake geweest van een modificatie in het verleden. Inhoudelijk heb ik niet kunnen achterhalen wanneer en wat dat precies is geweest. Op basis van het kenteken/chassisnummer zou een dealer dat mogelijk wel kunnen achterhalen. Overigens is de zorg omtrent de distributieketting bij Mercedes in z'n algemeenheid niet onterecht. Sommige motoren zijn er berucht om, met zeer prijzige ingrepen voor noodzakelijk herstel. In dat lijstje kom ik overigens deze motor niet tegen maar het zou heel goed kunnen dat de modificatie van destijds een positief effect heeft gehad op de duurzaamheid. Maar misschien is bekend welke dealer verantwoordelijk geweest in voor het onderhoud in het verleden, en weet hij meer over een al dan niet uitgevoerde modificatie.