Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dieselbrandstof en CO2 emissie

Vraag gesteld door B. Hal op 27 januari 2021

Ik overweeg een bestelbusje te kopen dat op diesel loopt. Ik wil minstens 15 jaar gebruik maken van de bestelbus. Ik wil ook de schoonste vorm van rijden op diesel. Nu mijn drie vragen: 1. moet ik een busje kopen uit 2021 in de hoop dat die voldoende 'schoon is' om de komende 15 jaar grote steden in te mogen rijden? 2. of kan ik een bestelbusje kopen uit bv. 2015? (ofwel, vanaf welk bouwjaar mag ik verwachten dat de milieu-eisen afdoende worden nageleefd?) 3. verwacht de ANWB dat de komende 15 jaar een dieselbusje door Europa (en grote steden) mag toeren, of raadt u mij aan een bestelbusje te kopen dat op benzine loopt?
Ik hoor het graag, met veel dank alvast.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een bestelbus die wat emissie betreft vervolgens schoon genoeg is om de komende 15 jaar door Europa te mogen trekken.

Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst nog meer milieuzoneringsmaatregelen komen. Dit betekent dat er vooral met diesels gebiedsbeperkingen te verwachten zijn. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan minimaal euro 6d temp) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Een nieuwe diesel die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen zal dus niet heel gauw in milieuzones geweerd worden. 

Het wordt lastig om een blik van 15 jaar in de toekomst vooruit te werpen, om op voorhand te garanderen dat de huidige schoonste generatie diesels gevrijwaard blijven van rijverboden. Maar binnen de bedrijfswagenmarkt blijft diesel voorlopig verreweg de meest populaire brandstofsoort en denk ik dat schoonste exemplaren lang genoeg schoon genoeg blijven. Om die reden wil ik een benzine versie niet als beter alternatief aanpraten en is dat aanbod ook redelijk beperkt.

Wanneer u een aanschaf zou willen doen die wat bouwjaar betreft aan de veilige kant van de streep zit, moet u inzetten op een eerste tenaamstelling vanaf september 2019. Bij een busje van vóór die tijd zou in theorie de stadspoort weleens wat eerder gesloten kunnen worden.