Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroën Ds4 2011 2015 16 Thp 155hp

Vraag gesteld door P. Nederlof op 30 januari 2021

Ik rij sinds een aantal maanden een DS4 uit 2011 met een automatische versnelling bak.
Nou begreep ik van kennis dat zijn Audi met automatische versnellings bak. Bij hem stationair loopt  deze langzaam vooruit kruipt en met rem sta je stil.
Mijn DS4 doe dat niet. Is dit een probleem met automatische versnellingsbak of hoort dit zo te zijn als die stationair loopt dat die ook gewoon stilstaat.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt sinds een aantal maanden met een Citroën DS4 met het genoemde motortype. U bemerkt dat bij ingeschakelde automatische transmissie de auto niet 'kruipt' met het rempedaal los.

Bij uw auto is de gemonteerde automaat van het z.g. EGS type. Deze automaat is een gerobotiseerde type, ook wel semi- of halfautomaat genoemd. De basis is een gewone handgeschakelde versnellingsbak die aangevuld met de nodige elektronische en mechanische componenten het ontkoppelen en op- en terugschakelen van de berijder overneemt.

Bij de DS4 is er óók sprake van een uitvoering met de meer verfijnde 6-traps automaat waar de handleiding duidelijk wél de kruipfunctie van omschrijft. Echter bij de EGS automaat wordt deze eigenschap niet benoemd en ontbreekt feitelijk dus. Dat is dus geen gebrek maar een eigenschap.