Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buitenlandse auto overnemen

Vraag gesteld door op 31 januari 2021

Goedendag, we willen de auto van mijn (Italiaanse) vader overnemen maar hij wil per se de nummerplaten en het originele kenteken houden, om in Italië ervoor te kunnen zorgen dat hij daar niet meer wegenbelasting, etc. voor deze auto hoeft te betalen. Kijkend op de RDW site lijkt dit niet helemaal te kunnen. Graag uw advies in deze.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U kan de Italiaans gekentekende auto van uw Italiaanse vader importeren. De auto zal in Italië moeten worden uitgeschreven uit het kentekenregister. Het inleveren van het kentekenbewijs en de kentekenplaten hoort daarbij, juist om fraude te voorkomen. Als de auto is uitgeschreven krijgt uw vader een vrijwaringsbewijs: een bewijs dat hij na die datum niet meer verantwoordelijk is voor de auto. De wegenbelasting stopt, de verzekering kan worden opgezegd en eventuele andere plichten vervallen. Dat is gelukkig allemaal goed geregeld. 

Het importeren kan nog wel wat papierwerk opleveren. Vooral de BPM-aangifte wordt vaak als ingewikkeld ervaren. Er zijn bedrijven die dat werk uit handen kunnen nemen zoals bijvoorbeeld Import Expert.