Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bovag en import auto's

Vraag gesteld door op 29 januari 2021

Ik ben op zoek naar een relatief jong gebruikte auto. Nu kom ik regelmatig tegen bij een kentekencheck dat het een geïmporteerde auto betreft. Ik zoek dan bij Bovag aangesloten bedrijven.

Ik weet dat aanschaf van een geïmporteerde auto's een risico is, maar geldt dat ook als een bedrijf bij Bovag is aangesloten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U komt regelmatig geïmporteerde occasions tegen en u vraagt of het een risico is om een dergelijke auto aan te schaffen bij een Bovag aangesloten verkoper.

Veel occasionbedrijven hebben een gebruikt aanbod van auto's met een buitenlands verleden. In de regel te herkennen aan een afwijkende datum eerste toelating t.o.v. de eerste toelating in Nederland. Wanneer dat afwijkt van elkaar, is er elders al eerder een kenteken afgegeven en is import een logische verklaring. Daarom is de RDW ook terughoudend wat betreft de kilometerhistorie.

Dergelijke occasions bij dealers of Bovag aangesloten bedrijven zijn in de regel betrouwbaar en eerlijk. Het zijn vaak auto's waarvan het Nederlandse aanbod gering is en de vraag groot. Dan kan het aantrekkelijk zijn deze auto's buiten Nederland aan te schaffen, waarvan na import ook nog een leuke marge overblijft voor de verkoper. 

Maar aan een geimporteerde auto kleeft echter tóch altijd een bepaalde onzekerheid. Een dealer of Bovag occasion zou u als eerlijk mogen beschouwen maar wel met als voorwaarde dat de verkoper het verleden kan overleggen. Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, moet dat vertrouwd genoeg zijn om tot de koop over te gaan. Wanneer de dealer op geen enkele manier aantoonbaar zekerheid kan geven, is dat misschien niet zo'n goede basis om dan toch met deze auto in zee te gaan. Uiteindelijk gaat u deze auto ooit weer inruilen en zou de koper graag óók dat stukje zekerheid willen zien.

De RDW is overigens druk bezig in de toekomst óók van import auto's het kilometerverleden te kunnen achterhalen. Er komen immers té veel auto's het land binnen waarvan de kilometerhistorie op z'n minst twijfelachtig is.