Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto op diesel uit 2006 verkopen, of laten repareren

Vraag gesteld door T. Dames op 25 januari 2021

Ik heb een Volkswagen EOS, kenteken ***. Een diesel. Nu moeten er reparaties gedaan worden, apk e.d. Zal tussen de 2000 en 2500 euro kosten. De auto is uit 2006, en die regels voor diesels worden opgevoerd. Het zou zonde zijn van de reparatie als ik er dit of de komende 2 jaar niet meer mee mag rijden. De auto heeft 330.000 km gereden. De garage raadt mij aan de auto te verkopen. Voor de export dus. En een ander te kopen. Bv een occasion Renault Megane, uit 2013. Wat vindt u?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een VW Eos die nu toe is aan prijzige reparaties van 2.000-2.500 euro. Met 330.000 km op de teller vraagt u zich af of óók gezien de strengere diesel maatregelen dat nog wel zinvol is.

De huidige inruilwaarde, uitgaande van een auto zonder al te grote gebreken, zal rond de 1.500 euro bedragen. Dus de betreffende investering gaat daar ruimschoots overheen. Dat zou op zich niet per se bezwaarlijk hoeven te zijn, mits u min of meer gegarandeerd er nog 3-4 jaar zonder noemenswaardige kosten mee verder kunt. Maar met deze tellerstand is de kans best groot dat de fase 'bodemloze put' aangebroken lijkt en het juist een goed moment is afstand te doen van de Eos. Diesels zullen de komende jaren in het gebruik nóg wat duurder gaan worden met mogelijk ook steeds meer emissie gerelateerde hindernissen in de Europese steden. Dus alles bij elkaar lijkt dit wel het moment een andere autoweg in te slaan. 

U noemt de Renault Megane als mogelijk opvolger. Ik weet niet met welk motortype of in welke uitvoering. Maar deze generatie Megane is over het algemeen redelijk betrouwbaar. Niet helemaal vrij van mogelijke gebreken of storingen maar zeker niet slecht. Maar er is méér in dit segment dus schroom niet om de markt te verkennen wat er nog meer voor geschikte kandidaten zijn. Voor aanvullende info raadpleeg ook onze ANWB Tests waar veel auto's ook als occasions worden beoordeeld met de bevindingen van de Wegenwacht. Ons Autokosten programma geeft een beeld van de maandelijkse of per kilometer berekende kosten. Mogelijk helpt dat ook om bij de meest geschikte vervanger uit te komen.