Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kopen van 2011 2045 km gereden

Vraag gesteld door op 19 januari 2021

Ik ga vrijdag naar een Opel Agila kijken uit 2011. Deze auto heeft nog maar 2045km op de teller staan en heeft altijd binnen gestaan. Wat zijn risico’s en waar moet ik op letten als een auto zo weinig gereden heeft en dus zoveel heeft stilgestaan?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er wordt u een auto Opel Agila van tien jaar aangeboden met slechts 2045 km op de teller. We krijgen de vraag over auto's met naar verhouding lage kilometerstanden wel vaker maar dit is wat mij betreft een record. 

De auto kan er optisch van binnen en van buiten nog als nieuw uit zien. Ook de motor en hele aandrijflijn zal weinig hebben geleden. Belangrijk is om er zeker van te zijn dat de auto regelmatig onderhoud heeft gehad. Zeker bij korte stukjes (en dat is waarschijnlijk) kan er vervuiling in de motor optreden en motorolie veroudert sneller. Er zijn ook onderdelen die niet slijten van kilometers maar verouderen, zoals aandrijfriemen, rubbers en vloeistoffen. 
Als de auto echt lang stilgestaan heeft kunnen de banden platte kanten vertonen. Dat is te merken aan trillingen en bijgeluiden als u gaat rijden. de remmen verdienen aandacht, schijven kunnen verroest zijn en remvloeistof verouderd. Als aan deze zaken aandacht is besteed door de verkoper staat er niets in de weg om een 10 jaar oude auto te kopen die waarschijnlijk zal aanvoelen als nieuw.