Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK verlopen in 2015

Vraag gesteld door J. Keppel op 20 januari 2021

Ik hen tot nu toe 2 ford focussen gezien, helaas beide een apk tot 2015, dus dat betekend dat ze al 6 jaar zonder apk zitten en beide ook 0 eigenaren maar wel 2 bedrijven.

Hoe zit dit? Is het wel verstandig om naar deze autos te gaan kijken?

Het gaat om een ford focus met de volgende kentekens.
***

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford Focus. U heeft er twee gezien waarvan u de kentekens en APK datum heeft nagetrokken via waarschijnlijk de RDW. U noemt de twee kentekens in uw vraag. Ik moet deze wegens privacywetgeving weglaten. 

Het valt u op dat de APK van beide auto's vervalt in 2015. Uit dezelfde gegevens van de RDW blijkt dat beide auto's uit 2011 komen en recentelijk zijn geïmporteerd én er een Nederlands kenteken is toegekend. Er is nog geen Nederlandse eigenaar geregistreerd. De auto's hebben dus al wel een NL-kenteken maar ze zijn nog niet tenaamgesteld. Automatisch komt er dan in de kentekengegevens een vervaldatum van vier jaar na eerste ingebruikname te staan. Op het moment dat de auto op uw naam komt zal er ook een nieuwe APK op moeten komen. 

Bij een importauto is het belangrijk om de historie te weten met betrekking tot kilometerstand, onderhoud en eventueel schadeverleden. Ook zou een importauto minder moeten kosten omdat het feit bij inruil ook als argument tegen de auto kan worden gebruikt.