Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Duitsland verplicht?

Vraag gesteld door op 12 januari 2021

Ik moet volgende week voor een paar uurtjes net over de grens in Duitsland zijn voor een dringende familie aangelegenheid. Het daadwerkelijk op de weg rijden is maximaal 2,5 uur. Wij hebben geen winterbanden. De weersverwachting is mogelijk natte sneeuw en regen. In hoeverre is het een probleem als wij zonder winterbanden Duitsland binnen gaan? Door Corona is er mogelijk wel wat meer aandacht voor buitenlandse voertuigen? Ik kan dat niet goed inschatten. Ik hoor het graag.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verplichting van winterbanden in Duitsland.

Het gebruik van banden met wintereigenschappen (winterbanden of all-seasonbanden) is in Duitsland verplicht als er sprake is van winterse omstandigheden. Daarmee wordt bedoeld gladheid door neerslag, opvriezing of dooiende sneeuw. Als daarvan geen sprake is, mag u in Duitsland op zomerbanden rijden.

Het is dus afhankelijk van het weer. Als de temperatuur boven het nulpunt blijft en winterse omstandigheden uitblijven, zijn zomerbanden geen probleem. Mocht het gaan winteren, dan is aanpassing van het schoeisel van de auto verplicht bij onze oosterburen. 

Lees meer over winterbanden op onze website.