Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom geen witte kleur verlichting bij verkeerslichten?

Vraag gesteld door M. Vaessen op 10 januari 2021

Ik ben kleurenblind, groen/bruin/rood. Met mij zijn er dat in Nederland ongeveer 650.000, vooral mannen. Bij het behalen van het vaarbewijs is daar een check op, bij het rijbewijs niet (vreemd?). Op zich is het probleem meestal echter niet groot. Maar indien op een weg met (vaak) oranje(achtige) straatverlichting bij een grote kruising de verkeerslichten vooral of uitsluitend boven de weg hangen, kan het erg lastig zijn. En gevaarlijk dus. Want je ziet de rode of oranje verkeerslichten aan voor straatverlichting. Dat geldt bijvoorbeeld op de Pleijroute bij Arnhem. Waarom is er geen witte straatverlichting in de buurt bij kruisingen (bijvoorbeeld de laatste 100 m voor de kruising) ? Dat is voor kleurenblinden maar waarschijnlijk voor iedereen veel duidelijker. Zou dit ongelukken kunnen voorkomen, zeker in situaties waar je de weg nog niet kent? Ik heb het een keer meegemaakt dat mijn vrouw mij moest attenderen op het rode licht dat ik niet had gezien.
 

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U wilt weten waarom er geen witte kleurverlichting bij verkeerslichten wordt gebruikt. Kleurenblinden kunnen namelijk hinder ondervinden van de oranje kleurverlichting bijv. bij kruisingen boven de weg. Door hun oranje kleur kunnen ze worden aangezien als straatverlichting. Zoals u dat beschrijft, lijkt me dat voor u een heel vervelende situatie. 

De belangrijkste reden waarom de verkeerslichten een oranje kleur hebben is omdat daar een universeel waarschuwingssignaal vanuit gaat. Ook de volgorde van rood-oranje-groen is overal dezelfde. Dat is vooral voor kleurenblinden van belang. Ze moeten kunnen zien of het bovenste licht (dat dus altijd rood is) brandt. 
Als ik uw mail goed begrepen heb, dan ontstaat vooral de verwarring door de oranje kleur in straatverlichting bij de Pleijroute in Arnhem.

U zou deze melding kunnen doorgeven via het contactformulier aan de gemeente Arnhem. Misschien zijn ze nog niet op de hoogte van de hinder die u daar ervaart.