Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil testresultaten ANWB bandentests

Vraag gesteld door op 11 januari 2021

In 2018 en 2020 zijn winterbanden getest in de maat 205/55 R16H. De Continental WinterContact TS860, Dunlop Winter Sport 5 en Pirelli Cinturato Winter komen met verschillende resultaten uit de tests. Waardoor ontstaan deze verschillen?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt naar verschillende resultaten in de winterbandentest 2020 en 2018.

Bij het beoordelen van de prestaties van banden hanteren we een maatstaf die met de laatste stand der techniek samenhangt. Denk hierbij aan een maximaal haalbaar niveau dat door de jaren heen steeds hoger komt te liggen. Ook het gemiddelde niveau van alle banden in de test speelt in die zin een rol bij de beoordeling. Als het gemiddelde niveau hoger komt te liggen (zoals in 2020) kunnen individuele prestaties van een band die niet gewijzigd is minder goed beoordeeld worden.

Dit is één oorzaak die een rol speelt. Een andere mogelijke oorzaak is dat we in 2020 de banden hebben getest met zowel een VW Golf GTI (met een sportief afgestemd onderstel) als met een basis uitvoering van de VW Golf (met een meer op comfort afgestemd onderstel). Een band wordt dan over een wat breder spectrum beoordeeld en we zien daardoor soms wat verschillen ontstaan. Denk daarbij aan de afhankelijkheid van de precisie van sturen van de band met het onderstel van de auto of de temperatuur in een band die in de ene situatie hoger oploopt en de invloed die dit kan hebben op de prestaties van een band.

Een andere mogelijkheid is dat er iets gewijzigd is aan de band. Het zou kunnen dat de compound (het rubbermengsel) door de fabrikant iets gewijzigd is, bijvoorbeeld om de band wat zuiniger te maken of juist om de band wat goedkoper te kunnen produceren. Ook dit zou verschillen in testresultaten van uiteenlopende jaren kunnen veroorzaken.