Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands aanhangwagen kenteken

Vraag gesteld door op 17 januari 2021

ik wil een 2e hands motortrailer aanschaffen via marktplaats (particulier). aanhanger is zelfbouw en geremd. aanhanger heeft geen eigen kenteken.

moet deze aanhangwagen een type plaatje hebben? en moeten hier papieren bij zitten?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kunt een gebruikte motortrailer aanschaffen zonder typeplaatje en papieren. Het betreft zelfbouw en u vraagt wat de regels zijn.

Formeel is wat deze aanhanger betreft het onderstaande van toepassing:

1. Aanhangwagens, in gebruik genomen na 29 oktober 2012, moeten zijn voorzien van een voertuigidentificatienummer dat in het chassis, frame of soortgelijke structuur is ingeslagen, welk nummer goed leesbaar is.
2. Aanhangwagens, in gebruik genomen na 29 oktober 2012, moeten zijn goedgekeurd en zijn voorzien van een constructieplaat waarop de volgende gegevens zijn vermeld: a. de naam van de fabrikant;
b. indien typegoedgekeurd, het typegoedkeuringsnummer van het voertuig;
c. het voertuigidentificatienummer, en
d. de technische toegestane maximummassa en aslasten.

Formeel kan een dienstdoende agent niet vaststellen dat deze aanhanger in gebruik is genomen na 29 oktober 2012 en dus moet voldoen aan het bovenstaande. Wanneer de aanhanger verder voldoet aan de technische eisen en beladen onder de 750 kg blijft, zou u zonder bezwaar deze aanhanger kunnen gebruiken. Uiteraard met witte plaat van de trekkende auto maar kan dus zónder plaatje en papieren.