Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak elektrische auto

Vraag gesteld door G. van der Kamp op 8 januari 2021

Welke elektrische auto’s kunnen een trekhaak hebben voor fietsendrager?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U zoekt en elektrische auto waar een fietsendrager op gemonteerd kan worden.

Er komen om te beginnen steeds meer elektrische auto's die iets mogen trekken (van 150 tot zelfs 2268 kg) en die kunnen dan natuurlijk ook met een fietsendrager overweg.

De auto's die een flinke caravan kunnen trekken zijn nog vrij duur. Maar er zijn er een paar met een nieuwprijs onder de € 50.000, soms alleen met een bepaalde uitvoering of groter accupakket, die iets mogen trekken:

Kia's Niro 300 kg
Kia Soul 300 kg
Nissan NV200 150 kg
Skoda Enyag iV 1000 kg
Volkswagen ID.4 1000 kg

Op sommige andere elektrische auto's is ook een speciale fietsendragerhaak te monteren waarmee je niets kunt trekken, maar wel een drager op kunt monteren. Niet bij alle auto's is dit het geval omdat bijvoorbeeld het accupakket in de weg zit om goede montagepunten te vinden. Brink maakt deze haken onder andere, daar vindt u meer informatie over deze fietsendragerhaak.

Let u goed op de maximale belasting die uw auto mag hebben, 2 fietsen en een drager gaan zo over de 50 kg heen en elektrische fietsen wegen meestal nog meer. Op de site van Brink kunt u deze maximale belasting vinden bij de kogeldruk en welke fietsendragers passen. Er zitten namelijk een soort nokjes op de kogel, om te voorkomen dat er toch een aanhanger achter de auto gaat en daardoor past niet iedere drager op elke haak.