Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startaccu Toyota Hybride

Vraag gesteld door J. van Veen op 13 januari 2021

In deze tijd wordt er minder gereden. Heb al 2 keer gehad dat mijn CHR (nog geen 2 jaar oud) niet wilde starten vanwege lage accuspanning. Vindt een duidelijke tekortkoming van de Toyota Hybride. Op internet veel klachten hierover gelezen. Het standaard advies van Toyota is meer kilometers maken....
Is hiervoor een oplossing? Druppelaar is geen optie want CHR staat in "openbare" garage dus geen 230V.
Rij al heel veel jaren Toyota en nooit problemen gehad, maar nu is de betrouwbaarheid dusdanig laag dat ik bij aanschaf van andere auto zeker een ander merk zal kiezen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan al twee maal meegemaakt te hebben dat de startaccu van uw Toyota C-HR een te lage accuspanning had en niet wilde starten.

U beschouwd dat als een tekortkoming van het product, maar wat ons betreft is dat niet een specifiek merk en type gerelateerd probleem. Gedurende de corona periode zijn het aantal accu gerelateerde pechgevallen min of meer gelijk gebleven, maar met wel véél minder verkeersbewegingen. Het mag duidelijk zijn dat auto's gemiddeld veel minder van hun plek geraken en soms weken niet in beweging komen. Terwijl het uitgangspunt van een autofabrikant is dat een auto regelmatig gebruikt dient te worden. En verder zien we ook dat wanneer er uiteindelijk een ritje gemaakt wordt, het hooguit is voor de wekelijkse boodschappen naar de plaatselijke supermarkt. Op den duur raakt de accu dan uitgeput, uiteraard ook omdat er altijd slapende verbruikers actief blijven die kleine beetjes stroom vragen. 

Het door u geschetste probleem is feitelijk vanaf het begin van deze crisis een vervelend bijverschijnsel voor de auto geworden. Ik kan alleen maar het algehele advies aanbevelen dat een ritje van een klein half uurtje ééns per hoogstens twee weken voldoende zou moeten zijn om de accu weer volledig geladen te krijgen. Ik begrijp dat het teleurstellend is bij een auto met één brok moderne techniek aan boord. Maar het treft meerdere auto's van andere merken en is de betrouwbaarheid van deze auto juist torenhoog. Vervelend dat dit wel roet in het eten gooit.