Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Proces aankoop tweedehands camper

Vraag gesteld door op 12 januari 2021

Vrijdag bekijken wij een Burstner Solana T727 uit 2011 met 38.000 km. Geimporteerd in 2017 en in bezit van originele onderhoudsboekje met kmstanden.
De Ducato 2.3JTD ( 131 pk) is getuned naar 180 PK. Hiervan zijn alle papieren aanwezig. Aangeboden door particulier via een caravanmakelaar met eigen reparatiebedrijf. Vragen:
1. Documentencontrole: hoe kan ik de papieren op e htheid/ waarde schatten? Zijn hier internationale regels voor?
2. Tuning motorblok door softwareaanpassing chiptuning: wat betekent dit voor de levensduur van de motor? Ontstaan er risico's en waar moet ik dan opletten bij de proefrit?
3. Aankoopkeuring: als ontbindende voorwaarde mogelijk? Wat zijn de criteria hiervoor? Doet ANWB zo'n keuring (kosten? Snel in te plannen?)
4. BOVAG garantie via aangesloten reparatiebedrijf op te nemen in onderhandeling. Indien mogelijk, wat is een redelijk vergoeding van de aankoop  van zo'n garantie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een in 2017 geïmporteerde camper en u heeft daar een aantal vragen over.

De echtheid van de afgegeven kentekencard heeft specifieke echtheidskenmerken die de RDW op deze pagina aanstipt. De kaart wordt internationaal erkend en is feitelijk de identiteit van het voertuig. Het is goed dat u voor alle zekerheid echtheidskenmerken wilt checken. 

Normaliter wordt bij chiptuning de maximale turbodruk verhoogd. Er wordt meer lucht aangevoerd in de cilinders, zodat de extra brandstof ook volledig kan verbranden. De motor kan dan wanneer nodig extra prestaties leveren, vaak in incidentele gevallen. Het is in de regel niet zo dat de extra motorische prestaties permanent worden aangesproken. En wanneer de chiptuning vakkundig is uitgevoerd en de camper goed onderhouden en met respect bereden, hoeft dat voor de motorische levensduur geen gevolgen te hebben.

Bij een proefrit valt dat lastig concreet vast te stellen en lijkt mij een aankoopkeuring een veilige stok achter de deur. Het advies is dat op vrijblijvende basis te doen. Dus géén ondertekend koopcontract met een voorbehoud van een keuringsresultaat. U kunt gerust aangeven een serieuze koper te zijn maar de definitieve koop afhangt van het resultaat van een aankoopkeuring. De ANWB beschikt helaas niet meer over keuringslocaties, maar kan voor 175 euro ook prima uitgevoerd worden bij dit keuringsbedrijf
bij u in de buurt

Bovag garantie wordt uitsluitend verstrekt door een leverende Bovag verkoper. U kunt deze dus er niet elders bij kopen. U kunt wel voor een garantie verzekering kiezen zoals van Autotrust