Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Piepend geluid bij regen

Vraag gesteld door op 11 januari 2021

Ik merk vaak dat als het hard regent of heeft geregend dat er dan een piepemd geluid onder de motorkap vandaan komt. Dit is alléén het geval bij regen. Ik heb dan ook geen idee waar dit vandaam komt of wat dit is.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort voornamelijk bij regen soms een piepend geluid onder de motorkap vandaan komen. U vraagt zich af wat dat zou kunnen zijn.

De meest logische verklaring is een vochtige v-snaar of multiriem, afhankelijk welke auto het betreft. Deze aandrijfriem kan te slap staan of door veroudering versleten, waardoor vocht de riem op de poeli kan laten slippen. Een hoog gierend geluid kan dan het bijverschijnsel zijn. 

Andere oorzaken kan ik niet uitsluiten maar de meest logische oorzaak is de bovenstaande. Mogelijk kan het opgelost worden door de riem wat strakker te spannen óf wanneer ouderdom in het spel is, een nieuw exemplaar. Het advies is dus wel bij gelegenheid een garage dit nader te laten bekijken. Beter voorkomen dan genezen is het gezegde, want met pech langs de weg lijkt me toch ook niet de bedoeling. En wanneer je hier niet tijdig aandacht aan besteed kan dat wel het gevolg zijn.