Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ontbrekende opties nog inpasbaar?

Vraag gesteld door op 15 januari 2021

Eind vorig jaar heb ik een nagenoeg nieuwe Opel Crossland X MY19.5 Ultimate 1.2 Turbo 81 KW aangeschaft. De auto schijnt, ook naderhand pas achter gekomen, uit Spanje gekomen te zijn.
In de advertentie van het garagebedrijf stonden opties vermeld die er bij nader inzien niet op aanwezig zijn. De opties waar het om gaat zijn: Verwarmde buitenspiegels, verwarmde voorruit, DAB radio, Head-up display en Opel Eye veiligheidssysteem. De garage is bereid mij tegemoet te komen om het ongenoegen weg te nemen. Hiervoor had ik als wens gevraagd om in ieder geval een DAB radio, verwarmde buitenspiegels en de verwarmde voorruit aan te brengen.
Volgens de verkoper en de bedrijfsleider is het niet mogelijk om deze opties nu nog in te bouwen, waar ik mijn twijfels over heb. Volgens mij worden de auto's met alle bekabeling standaard gefabriceerd, alleen worden niet alle opties toegepast. Nu wordt mij aangeboden om aan te geven welke optie(s) ik dan zou willen hebben, bijvoorbeeld winterbanden of een gratis servicebeurt. Hier heb ik niet zoveel interesse in en ben benieuwd of het inderdaad niet mogelijk is om enkele opties alsnog te installeren.

Heeft u voor mij informatie of het inderdaad niet mogelijk is om de opties wel/niet is in te bouwen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kocht onlangs een Opel Crossland X die volgens de advertentie van de leverende dealer tal van opties aan boord had, die er bij nader inzien helemaal niet op bleken te zitten.

Uw voorstel om de meest gewenste extra alsnog te monteren zou technisch volgens de dealer niet kunnen. Maar slechts het inpluggen van de genoemde componenten op bestaande bedrading is het toch meestal niet. Ik zal niet beweren dat het onmogelijk is maar wat ingreep en componenten betreft wel zodanig ingrijpend en prijzig, dat de dealer graag een goedkoper alternatief u probeert aan te praten. Want netto een set winterbanden en een onderhoudsbeurt voor kostprijs, haalt het wat uitgave betreft niet bij de voor u belangrijk ontbrekende extra's. Ik denk dat wanneer alles met terugwerkende kracht gemonteerd wordt wat voor u wenselijk is, de winstmarge al lang en breed in rook is opgegaan.

Daarom denk ik dat u moet vasthouden aan uw wensenlijstje of anders niet. Ik kan het juridisch niet inschatten hoe sterk u staat met de misleidende advertentie en de daaraan gerelateerde consumentenrechten. Maar wanneer u niet de auto heeft gekregen zou het ontbinden van het koopcontract een optie kunnen zijn. En als de dealer de genoemde extra's niet kan of wil monteren moet men maar wél met een passend alternatief komen.

Voor het juridische gedeelte van uw vraag verwijs ik u graag naar één van mijn juridische collega's op dit platform. Vooral om a.s. donderdag beslagen ten ijs bij uw dealer te komen.