Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliefilter deksel

Vraag gesteld door op 17 januari 2021

Meteen na een onderhoudsbeurt van onze Renault Espace waarbij oliefilter en olie vervangen zijn, blijkt er olie te lekken. Bij terugkomst bij de garage wordt gemeld dat het deksel van het oliefilterhuis kapot is, en vervangen moet worden, maar dat dat niets te maken kan hebben met olie en -filter vervangen. Wordt het deksel van het oliefilterhuis inderdaad niet aangeraakt bij deze handelingen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Direct na de onderhoudsbeurt bleek er sprake van een olielekkage. Volgens de garage afkomstig van het oliefilterhuis en dat kort daarvoor vervangen oliefilter daar los van staat. 

Het oliefilter zit gemonteerd op het oliefilterhuis. Dus bij een nieuw filter draai je feitelijk het oude filter los, en er weer een nieuw exemplaar op. In die zin klopt het dat je niet direct aan het filterhuis zélf komt. Maar het zou kunnen dat het oude filter betrekkelijk vast heeft gezeten en met misschien bovenmatig veel kracht is losgedraaid. Als gevolg daarvan zou het filterhuis misschien wat geforceerd geweest kunnen zijn. Je zou dat een zekere overmacht kunnen noemen waar de garage feitelijk niks aan kan doen.

Maar het is natuurlijk meer dan logisch wanneer u denkt dat de garage iets te verwijten valt. In zo'n geval zou je wel moeten aantonen dat de garage onvakkundig heeft gehandeld. Dat lijkt me echter bij het vervangen van een oliefilter niet aannemelijk omdat dit een dagelijkse routine klusje is. Ik vrees dat het in dit geval puur overmacht is. Dus domme pech waar niemand iets aan kan doen, máár waarvan ik altijd hoop dat de kreet 'gedeelde smart is halve smart' van toepassing mag zijn. Het zou de garage sieren wanneer men ook een deel van kosten draagt.