Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet starten na week stilstaan

Vraag gesteld door op 11 januari 2021

Onze auto een Audi Q3 diesel van 2015 staat nu vaker stil door thuiswerken. als de auto een week niet gebruikt is start de auto pas na een paar keer opnieuw proberen. Wat is de oorzaak en hoe kunnen we dit (laten) verhelpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Doordat uw auto vanwege de huidige situatie slechts summier gebruikt wordt, lijkt uw diesel duidelijk meer tijd nodig te hebben om te willen aanslaan dan ten tijde van min of meer dagelijks gebruik.

Ik kan uiteraard op afstand niet inschatten of een technisch gebrek daar misschien iets mee te maken kan hebben. Maar een diesel, die toch met name is uitgevonden om min of meer dagelijks ingezet te worden, zou best na één week stilstand wat langer door de startmotor rondgeslingerd moeten worden om als zelfontbrander aan te slaan dan bij dagelijks gebruik. U zou natuurlijk na een wekelijks ritje de volgende dag eens kunnen proberen of het starten en aanslaan wél wat vlotter verloopt.

Maar uitgaande van een accu met voldoende startstroom, zou het best kunnen dat na een langere periode stilstand het wat meer tijd kost om de gewenste brandstofdruk te verkrijgen alvorens aan te slaan. U zou nog kunnen overwegen om bij de volgende tankbeurt premium diesel te tanken zoals bijvoorbeeld Shell V-power, Esso Synergy Supreme + en BP Ultimate. Deze duurdere kwaliteit zal minder snel verontreinigen en is preventief beter voor diesels die vaak werkeloos aan de stoeprand blijven staan. Het zou kunnen dat met premium diesel de motor wat vlotter zal aanslaan en met minder kans op inwendige verontreiniging van het brandstofsysteem. Dat is misschien nog wel het proberen waard.