Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import auto getinte zijruiten (voor)

Vraag gesteld door J. van der Brugge op 13 januari 2021

Mijn Volvo XC60 kocht ik bij NLse garage. Mij is verteld dat het een importauto is uit de Emiraten. "Hij is (vanzelfsprekend) gekeurd door de RDW ivm het verkrijgen van een NL kenteken", aldus de garage.
Ik reed sinds aankoop 04-07-2019 ruim 30.000 km in de auto.

Werd gisterenochtend meegenomen door verkeerspolitie die doorlaatbaarheid zijruiten controleerde. Apparaatje gaf 28% aan. Aanzegging bekeuring € 250,= (..). Nog niet binnen overigens.

Het lijkt er op de de zijruiten van getint glas zijn gemaakt en niet voorzien zijn van folie. Moet ik de ruiten laten vervangen?!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent onlangs aangehouden en bekeurd voor zijruiten die té weinig licht doorlaten. Uw in 2019 aangeschafte Volvo XC90 is van oorsprong afkomstig van de Emiraten. Dat verklaart ook het lichtdoorlatende percentage van slechts 28%. 

Ook in Nederland geldt de Europese richtlijn 92/22/EEG. Als het voertuig wordt toegelaten tot de weg, moet de voorruit minimaal 75% lichtdoorlatend zijn. De zijruiten aan de voorkant moeten minimaal 70% lichtdoorlatend zijn. De politie controleert auto's met donker getinte ruiten. Daarvoor hebben zij een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet: de tintman. In Nederland krijgt u een proces-verbaal als de lichtdoorlatendheid van de voorruit en/of die van de zijruiten naast de bestuurder minder is dan 55%. 

Het komt er dus op neer dat beide zijruiten vervangen moeten worden voor z.g. Europese exemplaren. En feitelijk ben ik van mening dat u alsnog daarvoor bij de verkoper moet aankloppen. De auto voldoet niet aan de Europese richtlijn en gaat de RDW misschien ook ten tijde van de keuring niet vrijuit. De auto mag feitelijk zo niet rijden maar er is wel een NL-kenteken afgegeven. De oplossing is er wel maar best redelijk prijzig én denk ik dat de verkoper met terugwerkende kracht aansprakelijk is.