Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grote zevenzitter

Vraag gesteld door op 15 januari 2021

Heb even forum doo gekeken, maar kon het niet direct specifiek vinden.
Ben op zoek naar tweedehandse familie auto:
- 7-zitter EN goede kofferbak
- Bezine (rijden ongeveer 12.000 poer jaar)
- Automaat
- budget rond 20.000-22.000
- bouwjaar rond 2015 en zeg 100k op teller?
Rijden nu een Volkswagen Passat, maar die wordt te klein. Eerste wat in me opkomt is (weer) een Volkswagen (Sharan) of evt Ford SMax/Galaxy, maar heb er niet veel verstand van.

Vragen:
- Welke 7 zitter raden jullie aan en waarom?
- (vanaf wanneer) heeft het zin om auto evt te importeren uit Duitsland?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een ruime 7-persoons MPV als vervanger voor de inmiddels te klein geworden Passat.

Een echte familieauto dus, met automaat en toch wel in een jas die ruim genoeg is voor het hele gezin. Ik denk daarom dat u dan toch onvermijdelijk bij de Duitse merken uitkomt. Uiteraard de VW Sharan en de aanverwante Seat Alhambra die beiden zeer comfortabele, ruime en stille gezinsauto's zijn. De enige concurrentie komt van Ford, de Galaxy en de S-Max, die in basis op hetzelfde platform zijn gebouwd. De S-Max heeft een meer sportievere inborst terwijl de Galaxy de nadruk legt op ruimte en comfort, en wat mij betreft dé concurrent is van de eerder genoemde Seat en VW. Een concrete voorkeur is er niet per se maar de Seat zal in vergelijking met de VW Sharan gemiddeld wat goedkoper aangeboden worden. 

Import vanuit Duitsland kan zeker lucratief zijn. Maar met de bijkomende kosten én uiteraard het restant aan BPM dat de belastingdienst graag wenst te ontvangen, gaat het ook weer niet om vele duizenden euro's. Daarbij komt ook dat garantie over de grens het best gecompliceerd kan maken. Maar de ervaring leert dat wanneer het aanbod klein is en de vraag relatief groot, dealers en occasionbedrijven voldoende handelsgeest hebben om zélf over de de grens te gaan en aldaar in te kopen. Het zou dus best kunnen dat u al import exemplaren gaat tegenkomen. En met een gegarandeerde onderhouds- en kilometerhistorie is dat uiteraard niet bezwaarlijk. Zelf importeren kan zeker ook maar in hoeverre dat voldoende rendabel is hangt af van de vraagprijs aldaar. Daar valt het en staat het bij, en is er niet een omslagpunt waarbij het zeker lonend gaat worden. Maar wat 7-zitters betreft zijn dit de kandidaten. Natuurlijk zijn er best nog één of twee alternatieven, maar ook op basis van duurzaamheid en degelijkheid voldoen de bovengenoemde het best aan het gewenste profiel.