Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Golf 1.0 TSI uit 2015 met DSG automaat, betrouwbaar?

Vraag gesteld door D. Scheltes op 10 januari 2021

Ik ben aan het kijken voor het aanschaffen van een automaat. Mijn oog is gevallen op een Golf variant (station) 1.0 TSI uit 2015 met DSG automaat. Ik lees veel verschillende verhalen over deze versnellingsbak en vraag me nu af of deze wel betrouwbaar is met 110.000km op de teller. De auto is altijd dealer-onderhouden dus ik ga er van uit (nog te checken) dat al het onderhoud tijdig is gedaan. Wat zijn verder nog de belangrijkste zaken om op te letten bij de proefrit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft uw oog laten vallen op en VW Golf Variant met automatische DSG transmissie. U vraagt zich af of deze wel betrouwbaar is en waar op te letten bij een proefrit.

Dit betreft een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. De DSG heeft sinds zijn introductie in 2003 een aantal ontwikkelingen doorgemaakt, en heeft nogal wat problemen gekend. In 2010 zijn er verschillende aanpassingen aan de bak gedaan. Onder andere is de voorspanning van de lagers veranderd. Ook is het frictiemateriaal van de koppelingen veranderd. De problemen waren hiermee niet opgelost.

Eind 2013 is er een terugroepactie geweest en is er een ander soort olie in de versnellingsbak gegaan. Bij oudere exemplaren bestaat de mogelijkheid dat er extra slijtage is ontstaan door de verkeerde olie. Deze auto's hebben immers jaren met verkeerde olie in de versnellingsbak gereden. Deze kinderziektes zijn inmiddels opgelost. Er bereiken ons wel eens klachten, maar op het totale aantal rondrijdende auto's met DSG kunnen we stellen dat de betrouwbaarheid is verbeterd. Bij een proefrit moet u wat automaat betreft geen klachten kunnen opmerken over het schakelgedrag. Op- en terugschakelen gaat moeiteloos zonder bonken, trillingen of andere onaangename bijgeluiden. Verder uiteraard ook zonder storingsmeldingen op het dashboard die ook DSG gerelateerd kunnen zijn.