Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde

Vraag gesteld door C. Koenders op 11 januari 2021

Ik ben bezig met de aanschaf van een bestelbus voor mijn bedrijf, ik wil hier gebruik gaan maken van de yungtimer regeling, echter kan ik nergens de dagwaarde vinden van de auto ouder als 15jaar hoe berekenen jullie de dagwaarde?

Ook vroeg ik mij af hoe het zit als de auto dit jaar nog yungtimer wordt maar dit pas in apil is, valt de auto dan in april gelijk in de yungtimer regeling ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een bestelbus voor uw bedrijf en u wilt gebruikmaken van de Youngtimer regeling.

Ondernemers die in een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruik maken van een gunstige bijtellingsregeling. De bijtelling over een Youngtimer wordt namelijk niet vanuit de cataloguswaarde berekend, maar over de huidige waarde van de auto. U kunt echter de huidige waarde van de bedrijfsbus nergens terugvinden. 

De ANWB Koerslijst is alléén op basis van personenauto's en geen bedrijfswagens en kunnen wij om die reden u ook geen indicatie verstrekken. Misschien dat u bij Autotelex wél een waarde indicatie zou kunnen opvragen. Maar het is niet ongebruikelijk dat je een waarde taxatie laat verrichten op het betreffende voertuig door een erkende taxateur en dat wellicht regelmatig laat herhalen. De waarde zal immers verder afnemen en heeft dus een positief effect op de bijtelling gedurende de gebruiksjaren. 

Wanneer de auto ouder is dan 15 jaar, geldt vanaf dat moment de waarde in het economische verkeer (dagwaarde). Dan is de catalogusprijs dus niet van belang. Als een auto bijvoorbeeld 15 jaar oud wordt op 1 april, gaat u de eerste 3 maanden uit van de catalogusprijs inclusief btw en bpm en de overige maanden van de waarde in het economische verkeer. Dan heeft u gedurende die periode te maken met een beduidend hogere bijtelling en is wellicht minimaal drie maanden wachten wel zo slim.

Voor meer aanvullende info zie ook onze pagina: De Youngtimer regeling: een fiscaal voordelige auto van de zaak