Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Cruisecontrol

Vraag gesteld door J. Coulier op 9 januari 2021

Wij hebben een ruim 3 jaar oude Nissan quasqai. De cruise control doet het niet meer. Aanvankelijk ging het oranje waarschuwingslampje (motorstoring) branden. Maar de auto is bij de dealer geweest en deze heeft ‘m doorgemeten en gereset.
Uitkomst van de meting: de thermostaat moet vervangen worden omdat er een foutcode is op de thermostaat . Begrote kosten € 420,-
Wij hebben daar onze vraagtekens bij.
Is er enig verband tussen de werking vd thermostaat en de niet werkende cruise-control ?
(Overigens: het oranje lamp brandt niet meer na het resetten.)
De verwarming werkt gewoon prima.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de garage moet het thermostaathuis van uw ruim drie jaar oude Nissan Qashqai vervangen worden vanwege een aanwezige storing. Als gevolg daarvan weigert de cruise control volgens de dealer. U vraagt zich af of daar een verband mee is én of de genoemde kosten redelijk zijn.

Een bepaalde storing kan vanuit een veiligheidsoverweging inderdaad nog een bijkomend gevolg hebben. Een auto kan bijvoorbeeld in een noodloop gaan en vervolgens niet harder kunnen dan een bepaalde snelheid, en ik sluit niet uit dat bij een dergelijk storing de cruise control ook buiten werking wordt gezet.

De huidige diagnose van de dealer is dat in ieder geval het thermostaathuis vervangen moet worden. De genoemde kosten zijn niet buitensporig omdat dit component ook best een complex en prijzig onderdeel is. Met de- en montage én het afvullen van het koelsysteem en ontluchten, maakt dit bedrag uiteindelijk ook zo hoog zoals genoemd. Gezien de leeftijd van uw auto vind ik echter dat het gebrek non-conform is. Dit heeft niets te maken met gebruikersslijtage en is een eigen gebrek dat u niet hoeft te verwachten. Daarom wil ik u vooral motiveren de dealer de genoemde kosten als zijnde garantie voor eigen rekening te nemen. De garantie is weliswaar recent verstreken maar mag u óók daarna een bepaalde verwachting hebben van in dit geval een thermostaathuis. Of na herstel de cruisecontrol dan wél weer werkt is in principe nog wel een open vraag. Maar één defect is er in ieder geval, en dat moet naar mijn mening kosteloos gerepareerd worden. Want van een cruisecontrol mag u immers óók een langere levensduur verwachten dan ruim drie jaar.

Zie aanvullend hoe verder te handelen ons Stappenplan klachten na aankoop.