Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Captur TCe 100 wordt TCe 90 GPF (na aankoop)

Vraag gesteld door op 7 januari 2021

Donderdag 05-11 jongstleden heb ik de koopovereenkomst getekend voor een nieuwe Renault Captur TCe 100 (type Zen). Tijdens de onderhandelingen met de dealer vertelde hij mij dat auto in januari / februari 2021 geleverd zou worden en vanwege nieuwe milieunormen een aantal honderd euro duurder zou worden. In december las ik, bij toeval, in een artikel van de Autoweek dat vanaf januari de Captur geleverd wordt met een TCE 90 pk. motor met roetfilter. Ik heb de koopovereenkomst er op nageslagen en daarin staat duidelijk dat de auto geleverd wordt met een 100 pk. motor. Toen heb ik contact opgenomen met de dealer en hem om uitleg gevraagd. Hij vertelde mij dat alle nieuwe Capturs geleverd worden met een 90 pk. motor i.v.m. de nieuwe milieu eisen. Toen ik aangaf dat dit niet zo in de koopovereenkomst stond en ook niet door de dealer hiervan op de hoogte was gestelde zei hij dat de koppel van de auto hetzelfde bleek en het in de praktijk weinig zou schelen. Toen heb ik besloten om een officiële klacht in te dienen bij de dealer. In het vanmorgen gevoerde telefoongesprek biedt de dealer mij aan een proefrit te maken met 90 pk. variant. Alleen heeft hij niet zo'n auto tot zijn beschikking en is ook onduidelijk wanneer dit wel zo is. Tevens wil hij de auto, indien door mij gewenst, annuleren. Beide door de dealer aangeboden "opties" vind ik negatief. Een proefrit maken met een auto die voorhanden is levert mij geen adequate rijervaring op en als ik de auto zo annuleren ben ik een dief van mijn eigen portemonnee omdat mijn huidige auto dan weer minder waar wordt. Kunt u mij vertellen wat mijn eventuele andere opties zijn en wat een dealer in dit opzicht zou moeten doen? Ik vind dat ik niet rechtvaardig ben behandeld en niet het complete verhaal te horen heb gekregen ten tijde van de aankoop. Het gaat om een verschil van 10 pk., maar bij een auto die 1200 kilo weegt kan dit m.i. zeker wel verschil maken.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U heeft een Renault Captur TCE 100Pk besteld en nu de auto geleverd wordt, blijkt dat er vanwege de milieueisen ineens een 90Pk motor geleverd gaat worden.

Ons was deze nieuwe uitvoering ook opgevallen, omdat we de gegevens van de nieuwe versie al binnen hadden, terwijl de oude versie nog steeds op de website van Renault te zien was.
Het is dus niet duidelijk vanaf wanneer de nieuwe motor nu ook daadwerkelijk geleverd wordt. Het lijkt inderdaad dat de informatie vanuit Renault niet heel duidelijk is geweest.

Het prijsverschil van de nieuwe versie is overigens fors. Die nieuwe versie is uiteindelijk zo'n 1500,- Euro duurder.

Of de auto in de praktijk echt veel minder krachtig is, zal moeten blijken. Het koppel is inderdaad hetzelfde en dat is wel een belangrijke waarde.
De topsnelheid ligt inderdaad iets lager, maar hier tegenover staat weer een 6 versnellingsbak ten opzichte van een 5 bak. Soms maakt dat een auto wel wat rustiger.
Het maximale koppel komt vrij bij hetzelfde toerental en het maximale aantal PK's lag bij 5000 toeren en bij de nieuwe versie bij 4600 toeren.
De nieuwe uitvoering is tevens een paar kilo lichter en heeft een gunstigere uitstoot.

Ik kan me voorstellen dat de nieuwe versie in de praktijk dus echt niet heel erg merkbaar trager is.
Misschien is juist vanwege de 6-bak, deze nieuwe versie, wel de prettiger auto.

Misschien is het dus niet eens zo onverstandig om de proefrit even af te wachten. Als blijkt dat het verschil echt niet zo groot is, en u minder dan 1500 Euro heeft bij moeten betalen, kan het best zijn dat het uiteindelijk niet eens zo'n slechte deal is.

De dealer heeft aangeboden de koop eventueel ook te willen annuleren. Dat aanbod is netjes, meer kan hij eigenlijk niet doen, de 100Pk versie wordt namelijk niet meer geleverd.
Mocht uit de proefrit blijken dat u de auto niet wil, dan zit u niet aan deze auto vast.

Uiteraard kan uw huidige auto dan wat minder waard geworden zijn, maar een nieuwe auto schrijft waarschijnlijk meer af dan uw huidige auto.
De vlieger dat het u dus in uw portemonnee treft gaat dan niet op.

Dat conclusie dat de communicatie vanuit de dealer niet zorgvuldig geweest is deel ik met u.