Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brom in de uitlaat te horen bij vochtigheid. Bijv. na regen en/of in de wasstraat te zijn geweest

Vraag gesteld door H. van Blokland op 18 januari 2021

Dit probleem/euvel doet zich geregeld onder genoemde situatie plaats, vanaf dec 2018. Mijn auto had toen iets meer dan 68000 km gereden. De tellerstand is nu iets meer dan 93000. Meerdere keren is de uitlaat nagekeken, maar die ziet er normaal uit. Geen lekke pakkingen of andere zaken.Kan het door volgende komen??1:De LAMDA-SONDE?Koud/warm effect of de waarde van de uitstoot?2:De PAKKING wellicht van het midden/en of achter demper?(Ook warm/koud effect).Als het niet geregend heeft en/of vochtig weer of de auto in de wasstraat is geweest,dan is er NIETS aan de hand!!Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U beschrijft een zwaar motorisch geluid bij vochtig weer en na een bezoek aan de wasstraat. U zoekt een verklaring. Nader onderzoek heeft niets uitgewezen.

Dit verschijnsel i.c.m. de omstandigheden valt voor mij op afstand ook lastig te verklaren. De theorie omtrent de lambdasonde of uitlaatpakking kan ik technisch gezien toch niet als aannemelijk beschouwen. Misschien is het een theorie dat bij vochtig weer of in een wasstraat, de hoge luchtvochtigheid in de aangezogen lucht voor de motor een wat zwaarder geluid veroorzaakt. Met name door een luchtfilter die wat van het vocht absorbeert en bij het doorlaten van de aangezogen lucht wat zwaarder laat klinken. Misschien zou u dit eens bij de dealer kunnen opgooien of dit óók een verklaring zou kunnen zijn. Eenmaal opgedroogd is het verschijnsel immers weer verdwenen.