Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid merken auto's

Vraag gesteld door op 12 januari 2021

Momenteel ben ik op zoek naar een tweedehands auto. Hier zal ongeveer 5 keer per week +/- 160 km per dag mee worden gereden. Ik ga kijken naar een Renault Twingo 1.2-16V Authentique (2011), maar zie in eerdere ANWB-test dat deze eigenlijk voor bescheiden gebruik is. Is dit aan te raden voor deze afstanden? Andere opties zijn nog; Peugeot 107 / Toyota Aygo / Fiat Punto. Of zijn andere merken meer geschikt gezien het gebruik? Alvast bedankt!

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U zoekt een gebruikte auto in het A-segment (stadsauto's) om 800 kilometer in een werkweek mee af te leggen.

Een kleine auto is in aanschaf relatief wat duurder, maar kost daarna minder aan brandstof, verzekering, belasting, onderhoud en afschrijving. Veel goedkoper kan je niet rijden. Een nadeel is het comfort van zo'n kleine auto op de lange afstand. Maar onderling zijn er verschillen. Onze autoredactie had inderdaad wat aanmerkingen op de de Twingo met betrekking op de stoel, het geluidscomfort en de prestaties.

De Volkswagen Up en de technisch verwante Seat Mii en Skoda Citigo zijn wat ons betreft meer geschikt voor de lange afstand, en dat geldt net zo goed voor de Kia Picanto (voorkeur vanaf model 2011) en Hyundai i10 (voorkeur vanaf model 2013). Ook de Mitsubishi Space Star vanaf bouwjaar 2013 is een voorbeeld van een A-segmenter die het niveau 'stadsauto' nét wat ontstijgt. De drieling Aygo, 107 en Citroën C1 en de tweeling Suzuki Alto/Nissan Pixo zijn vanwege het grote aanbod, de aantrekkelijke prijzen én de goeie staat van dienst aangaande betrouwbaarheid ook zeker het overwegen waard.