Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterklaar in Zweden

Vraag gesteld door P. van de Goor op 3 januari 2021

ik en een vriend gaan over een paar weken naar zweden in een Ford Explorer 2003. nou wil ik natuurlijk niet dat die uitvalt terwijl het daar -20 graden Celsius is. ik vroeg me dus af wat we allemaal kunnen doen om het winterklaar te maken, welke olie, accu vervangen, etc.

U gaat binnenkort met een Ford Explorer uit 2003 naar Zweden met temperaturen die gerust richting de -20 graden kunnen gaan. U vraagt hoe de auto hierop voor te bereiden.

Ik denk wel met een frisse hoeveelheid aan motorolie aan boord. Vermoedelijk zal dat 5W30 zijn dat wat viscositeit betreft goed genoeg is voor temperaturen tot -30. Dus een olieverversbeurt lijkt me wel een nuttige investering. Verder vraagt het koelsysteem de nodige aandacht, uiteraard wat betreft de vorstbeveiliging. De meeste koelvloeistoffen beveiligen tot -38 graden en kan een garage dat ook voor u meten. Wanneer dat aan de magere kant blijkt te zijn, zou het verversen van de koelvloeistof wat mij betreft een absolute aanbeveling zijn.

En uiteraard is bij strenge vorst de accu altijd het voornaamste zorgenkindje. Ook daar heeft een professionele garage testapparatuur voor om de conditie te meten onder wat meer belastende omstandigheden. Stel dat de huidige staat en conditie van de accu doet vermoeden dat deze het in Zweden het mogelijk niet gaat overleven, zou een andere accu met méér capaciteit mijn advies zijn. Er zijn altijd meerdere accu varianten mogelijk en zou u voor de zwaarste versie kunnen kiezen. 

Denk ook aan de vorstbeveiliging van het ruitensproeier reservoir. De meeste zijn tot -15 beveiligd maar sommigen ook wel tot -20. Er bestaat ook een geconcentreerde versie van die u met water moet aanlengen en u op die manier de vorstbeveiliging nog wat verder omhoog kunt krijgen. En tot slot natuurlijk dat u op pad gaat met een auto die vooraf conditioneel als goed is bevonden. Dus een algehele check of onderhoudsbeurt voor vertrek is wel het advies. 

Verder verwijs ik u naar onze landeninfo pagina van Zweden voor wellicht allerlei nuttige aanvullende info zoals de verkeersregels en verplichting winterbanden bij winterse omstandigheden. 
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert