Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwachting levensduur motor

Vraag gesteld door B. Temmen op 2 januari 2021

We hebben een renault megane estate (dynamique) uit 2010 met 225000 km op de teller (benzine motor 1.6). De auto moet APK gekeurd worden en de distributieriem moet vervangen worden. Wij twijfelen of dit de kosten (nog) waard zijn. De auto vertoont geen problemen en hij rijdt nog prima. De twijfel zit in het wel of niet vervangen van de distributieriem i.v.m. de nog te verwachten levensduur van de motor/auto. Hebben jullie een idee wat wijs/verstandig is of ervaring met deze motoren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Megane staat inmiddels op een respectabele kilometerstand en u vraagt zich af of investeren in een nieuwe distributieriem t.o.v. de verwachten motorische levensduur het nog wel waard is.

Ik weet niet wat er voor 'n bedrag begroot is voor een nieuwe riem met toebehoren, maar vermoedelijk zal dat 800-900 euro gaan bedragen. Dat lijkt misschien rijkelijk veel maar op basis van de huidige tellerstand denk ik dat u daar zeker nog 3 jaar de nodige kilometers bij moet kunnen rijden. Natuurlijk is er méér dan alleen de motor zoals de koppeling, aandrijflijn, wielophanging en andere zaken waar gevorderde slijtage inmiddels zou kunnen gaan opspelen. Maar wanneer na de APK blijkt, én met wellicht nog een aanvullende technische blik in de toekomst van de keurmeester, dat uw auto er conditioneel nog prima bij staat, is een nieuwe riem het zeker nog waard.

Niet om de auto vervolgens binnen één jaar alsnog weg te doen maar om er toch zeker nog een jaartje of drie mee te willen rijden. Dan valt de uitgave, uitgesmeerd over de nog komende gebruiksjaren, eigenlijk best mee. Zeker wanneer de inmiddels afgeschreven auto juist in het gebruik nu in de goedkoopste jaren zit.