Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlijnen

Vraag gesteld door H. Polderman op 1 januari 2021

Bij de APK keuring van onze Opel Corsa is de rechter voorband afgekeurd omdat er een snee inzat tot op de radiaal (zelf niet waargenomen).  De voorband die erop zat was een Continental EcoContact 5 in de maat 195/55 R16 87H.

Omdat Kwikfit niet dezelfde band op voorraad had, is er rechtsvoor een EcoContact 6 opgezet in dezelfde bandenmaat natuurlijk.

Sindsdien trekt de auto bij rijden sterk naar links.
Een uitlijncontrole levert niets op, alle waardes staat in het groen.

is het mogelijk, dat  de rolweerstand (of iets anders) bij de Ecocontact 6 zoveel anders is als bij de versie 5 wat dit naar links trekken veroorzaakt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of één nieuwe band op de vooras van uw Opel Corsa de reden kan zijn dat bij rechtuit de auto wat naar een kant trekt.

Dat kan zeker de oorzaak zijn. De maatvoering en merk band zijn weliswaar gelijk, maar in afrolweerstand kan er een verschil zijn waar een relatief lichte auto best op een dergelijke manier kan reageren. Het zou nog een overweging kunnen zijn met links en rechts te wisselen óf dit setje achter te plaatsen. Dus met wat improviseren kan het misschien opgelost worden, maar een verschil in afrolweerstand tussen een nieuwe en ''oude'' band kan een logische verklaring zijn.