Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlijnen

Vraag gesteld door op 22 december 2020

We hebben opgemerkt dat de rechts voorband buitenzijde van ons auto veel slijtage heeft. De vervangen van de banden was in juni 2017 geweest. Is het mogelijk dat de slijtage komt door de uitlijning? Wanneer de garage de banden gaat vervangen, is het balanceren altijd noodzakelijk en ook voor het uitlijnen?
Wanneer zou de garage het uitlijnen kunnen uitvoeren? Is het uitlijnen incl tijdens de APK?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt één voorband op die aan de buitenszijde ernstig versleten is.

Dat kán duiden op een verkeerde wielstand en met uitlijnen mogelijk gecorrigeerd worden. Er kan ook sprake zijn van speling op de wielophanging of besturing en in theorie zou het ook in de band zelf kunnen zitten. Meerder oorzaken zijn dus mogelijk, maar is nader onderzoek dan wel noodzakelijk. Bij APK wordt wél naar speling op de wielophanging gekeken maar niet naar de wielstanden zoals bij een uitlijner. Mijn advies is deze slijtage aan een bandenspecialist voor te leggen die vervolgens de wielstanden met uitlijnapparatuur zal gaan checken. Uiteraard neemt hij bij deze handeling ook de wielophanging mee of daar geen sprake is van overmatig veel speling.

Overigens wordt er bij nieuwe banden altijd uitgebalanceerd. Uitlijnen eigenlijk alléén in zo'n geval wanneer de slijtage van de oude banden doet vermoeden dat daar iets mee loos is.