Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Station/MPV

Vraag gesteld door op 26 december 2020

Wij zijn op zoek naar een station/MPV waar we met onze herdershond en kind genoeg ruimte in hebben. Gezien de kilometers die we maar rijden is een benzine het meest gewenst.

Momenteel rijden wij een ford c-max waar we opzich qua formaat en rijcomfort wel tevreden over zijn, echter is het een behoorlijke olieslurper en daar willen we wel vanaf. Best veel pech gehad met deze aankoop helaas met verborgen gebreken. Dus ook betrouwbaarheid van de volgende auto staat hoog op ons lijstje.

Na al wat onderzoek zijn de mazda 6 en toyota avensis al veel naar boven gekomen. Bij de mazda 6(2005-2008) komen we ook het olieverbruik tegen en gevoelig voor roest. Is dit bij jullie ook bekend?

De avensis komt er goed uit, maar daar is binnen ons budget(ci6000) zeer weinig aanbod in, ook gekeken naar de aantal kilometers op de teller. En qua MPV zitten we toch nog bij de c-max en eventueel de Peugeot 3008 vti(aangezien de thp overal al wordt afgeraden) maar ook deze laatst genoemde staat bekend om het olieverbruik.

Hebben jullie nog andere opties in gedachten? Of hebben wij gewoon pech gehad met de c-max?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt binnen het genoemde budget een betrouwbare Combi/MPV met voldoende ruimte voor hond en kind.

De C-Max is niet per definitie een onverstandige koop en ik vrees dat u daar enigszins wel de nodige pech mee heeft gehad. Maar met de keuze voor een Mazda 5 of Toyota Avensis heeft u op papier wel de meeste betrouwbare auto's te pakken in dit segment, vooral wanneer het noodgedwongen om de wat oudere generatie moet gaan. De overgevoeligheid voor roest en hoog olieverbruik bij de Mazda 6 (of Mazda 5) is wat mij betreft relatief en interpreteer ik dat niet als zodanig verontrustend om deze auto af te raden. De Avensis heeft wat mij betreft nog wel een streepje voor, maar binnen het budget wordt het aanbod natuurlijk best krap. 

Een goed alternatief zou nog de Mitsubishi Lancer Wagon of de Kia Cee'd Sportswagon kunnen zijn óf de MPV versie; de Kia Carens. Ook daar zal de spoeling best dun zijn maar zijn zeker geschikt als alternatief voor de eerder genoemde modellen van Toyota en Mazda. Natuurlijk beschouw ik de Ford C-Max ondanks uw negatieve ervaringen nu niet meteen als kansloos op uw lijstje. Die slechte status heeft deze auto zeker niet en is dat misschien in uw geval iets exemplarisch geweest. Dat geld wel voor de genoemde Peugeot met THP motor die u wat dat betreft beter links kunt laten liggen.